miercuri, septembrie 26, 2007

Romeo si Julieta de cartier

Poza e tot de la www.onestionline.ro
Preocupari autumnale

-As vrea sa nu mai inceapa scoala asta niciodata. Macar o greva acolo... ceva, sa se mai amane, ca trage crapul, se plangea Grasul, desi el nu prinsese in viata lui un crap. Nici la lanseta, nici la undita. Cert e ca se entuziasma cind auzea de crap, de parca il chemau ai lui la masa.
-Mi se rupe de scoala lor. Abia mai facem rost de niste bani, ca si asa e de jale. Si oricum, daca incepe scoala, scap de mers la piata cu ai mei, sa car sacii de gogosari, varza si pepeni pentru murat, se vaicarea Sperila de unul singur.
-Nu am ba, nicio chemare la scoala. Iar diriga, ore de alea de Mate cind le scoate pe tocilarese la tabla si cam atata. Asa mi se falfaieeee. Pe baba de Romana o vad zilnic prin incinta, ce dracu mai cautam la scoala... spuneam si eu cu gandul deja pe coclaurii inca nebatuti destul cu gasca. Nici nu incepuse scoala si plangeam dupa vacanta. Pe 15 septembrie eram cei mai tristi oameni in viata. Era doliu pentru noi. Nu stiu de ce naiba era Polonic mereu vesel cind incepea scoala, de parca era premiantul clasei. Din tristetea asta incepeam sa iesim abia cind se schimba ora si se intuneca devreme. Eram pe clasa a sasea, a saptea si le rasarisera mugurii de sani fetelor. Trageam de ei ca disperatii si ne credeam mari smecheri. Eram praf de fapt. Cind a aparut o inscriptie cu "faceti dragoste", ne uitam unul la altul ca prostii. Noi stiam doar de ...futut. Cum naiba sa faci dragoste, ca doar nu e piesa sa o bagi la strung. Deh, educatie comunista. Bine ca le placea bagaboantelor si nu ne turnau. Asa credeam eu, Polonic zicea ca le e rusine sa se duca la diriga si sa spuna ca le mamelim.


Polonic indragostit
In toamna aia, prin 1990 i s-a intamplat. Nu a fost sa fie vreo sfielnica fecioara din clasa noastra, ci una de clasa a opta, mai mare ca noi cu vreun an sau doi. Cum naiba se cunoscusera, naiba stie. Cert e ca ne trezeam cu blonda aia la usa clasei in fiecare pauza. Polonic o aburea intr-una, aia mai venea cu cate o colega si trebuia sa ii tin eu companie. Putine subiecte de conversatie imi gaseam atunci cu o fata.
-Esti din Pajura? Pai acolo ne-am batut aseara. I-am tras unuia o petarda in bot de s-a dus peste gard. Sa vezi ce ii balota Polonic unuia de se dadea smecher, un brunetel mai mare ca mine...
-Cine e Polonic?, zice dansa privind la mine ca o sfecla in gura vacii.
-Aaaa, Lucian, ma corectez eu, uitand ca nu am voie sa ii spun pe porecla, sa nu se faca de bafta in fata gagicilor.
-Ala batut, era cu o geaca alba, cu coate negre?, ma intreaba nevinovata tipa.
-Da ma, cu parul dat pe o parte, asa, fite pe el. De ce intrebi, il stii?
-A, il stiu din vedere, zice tipa pe un ton misterios. Tac si bine fac, ca se simteau nori de ploaie. Prea era curioasa o tipa sa afle de astea. Dupa ore, uscheala la Grasul si la Sperila, sa le spun ca Polonic o risca bine de tot prin cartier pe acolo. Si naiba a facut ca l-am urmarit. Ne asteptam sa il gasim giugiulindu-se cu fata. Ii lasasem un avans de vreo 3 minute si ne indreptam agale spre blocul astuia. Polonicul se zbatea intre doi tipi, gagica lui statea cu prietena de ma trasese de limba si care ii incuraja pe astia sa i-o dea in freza. Pasemite tipul batut era fratele nenorocitei de ma trasese de limba. Nu ne-au vazut venind decat cind era prea tarziu. Sperila a pocnit ambele gagici, fara discriminari pe motiv de culoare a parului, okilor si altor chestii. Am apucat sa tintesc un sut in curul unuia, dar mi-a scapat prea tare si prea jos, l-am pocnit la bijuteriile de familie destul de rau, din moment ce pornise sa se tavaleasca si nu mai putea nici macar sa urle. Deschidea gura ca pestele si tragea doar aer, scotea el ceva acolo, dar sunete nu erau. Polonic scapase cu dreapta libera si acompaniat de Grasu il altoia pe acelasi tip batut acum cateva seri.


Concluzii
Dupa 20 de minute eram in scara la Luci, fumam.
-Ba, lasa ba indragosteala prin Pajura. Is iepuroaicele aici, in bloc la noi. Ai ce bulani, le-au dat si tatele... ce mama dracului, il ia Sperila parinteste pe Romeo de cartier.
-Tu crezi ca eu stiam ce dracu gandesc proastele alea, ca ma cheama sa mi-o iau in freza de la boul de frac-su? Pai nu va chemam cu mine de la inceput?
-Ba dilimandrosule. Hoo. Ce te agiti asa... ne-am batut, i-am batut, e bine. Lasa ca mai mergem pe acolo de ii facem sa stea toti numai in casa. Si apoi, invata tot aici, la noi la scoala. Ii asteptam la iesire, la intrare, sa vezi ce mi ti-i fac, promise Grasul.
Adevarul e ca incepuse sa fie o toamna mai faina, iar Grasu` a avut grija sa se strice tot. O saptamana intreaga a stat la iesirea din scoala si i-a caftit pe toti cei implicati in fenomenul indragostirii amicului. S-a terminat cu scandal mare, cind au venit vreo 4 parintii sa afle de ce nu le mai trece copiilor vanataia de la ochi. Oricum, a fost simplu, Grasu a fugit in scara la mine, a urcat la etajul 4, de acolo pe bloc, a inchis chempengul de sus si a stat calm la tigara vreo cateva ore. O luna de zile nu am mai calcat prin Pajura si ne uitam atenti la fiecare adult care se oprea in fata noastra. Toamna gri...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu