miercuri, iunie 13, 2007

Prima plimbare cu "Taxiul Tineretii"


Inceput
M-a luat garda. Cu duba, mascati, jandarmi, urmarie si toate cele. Ca in filme. Dar m-a luat degeaba. Super show cu ai nostri golanasi si politia Onesti. Ca de obicei, trebuia sa fie o faza aiurea de la care sa porneasca totul, asa ca nu a lipsit nici de la noi. De data asta a fost banca din fata blocului, de sub geamul lui Polonic. Era banca pe care sa stai, nu sucursala BCR sau mai stiu eu ce. A, si pentru cei care nu stiau, "Taxiul Tineretii" e duba Politiei.

Calmul dinainte de ...duba
Stateam cu Grasu, Sperila, Laur, Cip si Bolea, mestecam seminte, scuipam coji si fumam ca turcii pe banca. Zi normala. Mai uite o gagica, mai un "hai sictir" cind incerca Grasu sa le abureasca si faze simple. Calm. Soare. Nucul de deasupra ne tinea umbra, sa tot fie zile ca aia. Ma uit in dreapta, vad ca un ARO si o duba de Politie tocmai parcasera. Din stanga, din statie si din spatele nostru, veneau jandarmi, vreo 4, si cativa civili foarte hotarati.
-Stati pe loc, nu misca nimeni. Politiaaaa.... se aude vocea baritonala a unuia din precursorii lui Garcea.
-Fii atent frate ce urmarire fac astia, zic eu si ma ridic de pe banca sa vad mai bine ce se intampla. La naiba, nu vedeam pe nimeni sa fuga, nimeni sa se agite, iar politaii veneau in fuga de acum spre banca noastra. La prima vedere, traiectoria cashchetarilor era undeva pe linga banca, numai ca se opresc toti 4 linga noi. Ca din pamant mai apar vreo 10. Mai sa fie! Ma holbam la ei, la Grasu, la ei, la Sperila, ramasesm cam cu gura cascata. Ma gandeam la tot felul de dracarii, dar mai ales la faptul ca astia sigur au facut ceva de care eu nu am idee. Asta e, hai sa ne negociem iesirea din rahat.

Explicatii
-Ba nenorocitilor, scoteti buletinele acuma, ne saluta amabil unul din civili.
-Stau aici, pe scara de linga, la etajul 3, haideti cu mine sa il iau.
-Ba tu faci misto de noi? Suntem organul statului, in exercitiul functiunii. De ce mama dracului nu ai buletin? Stii ca esti obligat sa il porti? Hai la duba.
-Eu il am ... Uitati aici, se mandrea Ciprian.
-Nu conteaza, mars la duba bagabontilor.
-Asta este calomnie, scapa Grasul primele vorbe si ne umfla rasul pe toti. De unde naiba stia Grasu faze de genul asta? Dracu sa il ia, ca le dadea mereu cind nu era cazul. Drept urmare politaii ne-au calomniat de tot si ne-au urcat in dube sub privirile vecinilor care se gandeau ca de acum ne sunase ceasul, eram golani pur-sange, care trebuie sa stea la racoare. Ne umplusem de respect ca broasetele de par blond.
Ne urca baietii in duba, apoi ne muta in Aro, ca era prea mare duba si nu incapeau ei in Aro. Ne lasa singuri cu soferul care demareaza in ceea ce el numea tromba. Deplasarea se facea cu girofarul pornit si cu incredibila viteza de 40 la ora. Grasu se mai si dadea viteaz:
-Dom` sofer, mergeti mai tare ca putem sari din mers, ca infractorii aia de i-am vazut prin filme, prin Pistruiatul si alea cu ilegalisti. Raspunsul a fost unul de alint pentru familie, neam, rude, morti si mamele noastre. Era clar ca nu ne asteptau cu flori la Politie.

In sediu
-Ia ziceti bai pulimocilor cum va cheama. Numele si pronumele, adresa si cum le zice la parintii vostri, se baga in seama politaiul care ne saltase. Tinea un creion in dreapta si o foaie in stanga cu care a notat meticulos datele fiecaruia. Lui Cip i-au luat buletinul. Lui Grasu i-au spus sa taca, nu de alta dar Pachidermul cerea sa sune acasa, ca mama lui e cardiaca si se ingrijoreaza cind el lipseste, sau macar sa fie adus un avocat. Eu intrebam intr-una de ce suntem arestati, iar restul se scobeau printre dinti. Sperila stia cum e pe arest, asa ca a cerut voie sa fumam si a stat calm. Se intoarce policeman numero uno si se protapeste in fata mea.
-Bai asta a lui Bufnila...vad ca la tine sunt probleme...
-La mine? Cred ca e o greseala, stiti ... eu am un unchi in Bacau care e scriitor SF, de unde sa fie probleme la mine.
-Pai bine ma nenorocitule, de ce nu ai spus ca te cheama Ovidiu Neculai Bufnila, ai spus doar Ovidiu Bufnila. Si cind am cautat a aparut doar var-tu ala sau unchi, ce spui ca iti e. Sa spui tot numele ba, ca altfel iti fac probleme. Haideti, treceti la pian, sa va aud cum cantati ca Mozart, ne imbie Garcea spre camera unde urma sa ni se ia amprentele.
Intre timp ma gandeam doar ca mereu am fost confundat cu varmiu Ovidiu, dar niciodata nu iesisera belele, avusesem doar de castigat.

La pian
Auzisem o gasca de chestii despre "cantatul la pian", dar nimic de bine. Culmea e ca ne-am distrat la meserie. Cel putin eu, care am intrat primul la manjit foile puse la dispozitie de politisti. Toata palma, fiecare deget, cum trebuie. Tus la greu. De ala gros,. de credeam ca au ramas fara cerneala speciala si ne-au dat crema de ghete. Cel putin asa sustinea Grasu, sigur ca ala e vacs de cum avea tac-su in armata. Apoi, trimis la baia aia nenorocita, sa ma spal pe maini. Canci sapun. Doar niste TIX aruncat undeva pe marginea chiuvetei. Am zis mersi si de ala si m-am frecat de m-au luat dracii. Degeaba, tot aratam de parca masturbasem un nigger. Eu ca eu, dar restul nici macar tix nu au mai gasit. Ultimul a iesit Grasu si a venit cu palmele albe.
-Uscheala repejor, ca se lasa aiurea daca nu, zice balena urbana si o luam la pas. Ni se spusese ca doar atata treaba aveau cu noi, sa ne amprenteze, ca unii sparsesera Alimentara din zona de cateva ori, ca aveau amprente, dar nu stiau care a e infractorul. Asa ca de acum eram si noi in baza de date, dar nu fusese niciunul implicat in nimic.
-Auzi ba suncosule, ce dracu ai facut de tre sa fugim din Politie, intreaba Sperila, in timp ce se chinuia sa fumeze fara sa se atinga cu mainile negre pe fata. Si de unde ai luat tu sapun?
-Nu am luat fraiere ca politaii is calici. Am pus mana sus pe perete, pe var, si am tras tare in jos. Daca nu au bani de Palmolive, iaca... sa zugraveasca din nou, se justifica primul graffer original al gastii.
Ne-am spalat in Casin, cu sapun si DERO de la niste femei care spalau covoare in suvoiul raului. Singura lor rugaminte a fost sa nu le mai dam sapunul inapoi si sa ne ducem sa ne spalam mai la vale de presurile lor. Normal, la ce negreala iesea din noi...

3 comentarii:

  1. Anonim3:15 p.m.

    f tare frate...f inteligenti politaii astia ai vostrii... au luat la amprentat tot satu'
    cat despre tix, ce sa-i faci daca pe vremea aia nu se inventase dosia...

    o ardeleanca inraita.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim3:41 p.m.

    PRIMA plimbare? cate au mai urmat?

    RăspundețiȘtergere
  3. Naiba sa il ia de tix. Nici Dosia nu face minuni, trust me. As merge pe CIF, ca ala ma ajuta in casa mai ceva decat Olteanul.

    Au mai fost cateva plimbari la politie oaka. Sa scot buletinul, sa il reinnoiesc, si una din cele mai proaste amintiri ever, sa maninc o mama de bataie de la ora 12 noaptea la ora 5 dimineata. Cum treaba e cam naspa, prefer sa tac. Si celelalte plimbari, multe si dese au venit pe vremea cind eram reporter si ma aveam bine cu Garcea, mergeam la ei sa iau subiecte pentru stiri.

    RăspundețiȘtergere