vineri, septembrie 04, 2009

Patimi de septembrie

Nu suport luna septembrie. E luna cea mai nasoala din an. E de cacat. Pute. O urasc. Numai belele se intampla in septembrie.Pe 15 incepe scoala. Iar scoala e de toata jena. "Sa o ungi cu slanina si sa o dai la caini", spunea bunica-mea. O las pe mina tocilarilor, sa si-o bage unde vor ei. Eu ii mitraliam ferestrele imediat ce luam vacanta. Iar pe 15 septembrie ma piteam prin orice cotlon al casei sa nu ma gaseasca mama si sa ma trimita la scoala.

In comunism, cum incepea scoala, incepea si practica. Iar tanarul elev, pionier sau utecist al patriei isi sufleca mainile si muncea cot la cot cu oamenii de pe ogoare. Adica veneai acasa mirosind a balega si a transpiratie statuta. Depanusam la porumb de imi sareau ochii, scoteam cartofii de pe tarlalele adiacente Onestiului si incercam sa ma fofilez cat puteam de la munca.Mai tarziu, inainte sa inceapa liceul, incepeau muncile agricole la tara. Iar bunicul Vasile Bufnila abia astepta sa isi suceasca o tigara, asezat in cur pe un polog de porumb proaspat taiat de aprig manuitorul de secera Ovidiu. Imediat ce se aseza si ii dadea foc mahoarcei, se si lua de mine: "Tu-ti cotarca ma-tii de nepot, taie mai de jos cucuruzul ala cu secera, nu vreau sa ma impiedic de el". Cafeaua de dimineata era o idee utopica, de la 5 munceam prin roua rece, pina hat seara la 7 cind praful de pe gat nu se ducea nici cu un litru de vin invechit si otetit. Ma ustura gatul numai cand ma gandesc.

In septembrie se incheie concediile, revii la munca. Si dupa ce ai stat macar o saptamana cu mintea libera, fara stres, servit de altii si cu burta lafaita, ti se revarsa tot rahatul in cap si ramai cu un zambet timp pe figura: nu ai avut timp sa te dezmeticesti din starea de concediu.

In septembrie se coc strugurii, dar nu e gata vinul. Nici macar mustul, sa stii ca te asiguri de o pantecaraie cu produse naturale. Ce sa mai zici de un tulburel turnat in oale de lut sau de un sprit. Nu e nici vara, nici toamna, nici cal, nici magar.

In septembrie esti satul de toate fructele posibile, de la fragi la pepeni, care nici macar nu mai au gust. Iar daca au, sunt mici si trebuie inghesuiti in butoaiele mari de muraturi. In septembrie te ia mama gospodina de minutza si te taraste frumos dupa ea cat targuie cele trebuincioase pentru muraturi la iarna. Adica o sa cari ca magarul in panta: sare grunjoasa, ardei capia, pepeni mici, gogonele, gogosari, marar, telina, morcovi mari, varza in cantitati pe care doar un elefant le poate manca, rosii si vinete pentru zacusca. Si o sa puta casa mai ceva ca o cuhnie medievala din Moldova.

Nu poti sa vezi un meci, un film sau un desen animat ca esti smuls de pe canapea sa vanturi muraturile sau varza. Sa speli borcanele, sa le aranjezi, sa le legi la gura, sa le pui in raft, sa le aranjezi din nou, pe caprarii si cu etichete. Sa pui pietre peste lemnele care tin gogonelele blocate in butoi, sa cureti diverse legume pentru zarzavaturi si sa stai macar degeaba la bucatarie, sa ii tii de urat prezentei feminine care a trebaluit atata.

In septembrie trebuia sa faci cursele alea tampite cu parintii prin magazinele de la Onesti, "sa te pregatesti de scoala". Uniforme cautai la `Princhindel` sau la `Universal`, cele mai mari magazine din Onesti. Rechizite mai ieftine ti se puneau in brate de la G-uri sau de la Orizont. Dar cel mai nasol moment era cand te spalai de vara, de vacanta si de civilie. Erai introdus in cada si sapunit cu simtul raspunderii sa iti iasa din cap dealurile verzi, fanetzele pe care ai alergat cu amicii, sariturile de pe trambulina de la strand, ocheadele cu fetele din tabara, prastia cu pietre si teava cu cornete, apa bauta de la cismelele orasului, pantalonii scurti si sandalele, orice idee de libertate.

Cum dracu sa nu bocesti de ciuda, oftica si obida in luna septembrie?

Pe 5 septembrie e insa un lucru bun: Ziua Melcului. La Multi Ani Dane si sa ne pice bine gratarul de miel, branza de burduf sibiana si ceapa rosie zdrobita pe genunchi, cu un pumn de masline, un colt de paine de casa si cateva stampane de tuica tare. Cat despre saracii elevi...Hai liberare! Septembrie sucks.

Un comentariu:

  1. Anonim2:13 p.m.

    super tare frate!asa imi amintesc si eu de acele vremuri.da-i inainte ca zici bine.

    RăspundețiȘtergere