joi, septembrie 10, 2009

Pregatiri de scoala


In septembrie, era simplu sa iti dai seama ca incepe scoala. Se intamplau lucruri ciudate.

- toate fetele din clasa mea incepeau sa apara pe la blocul meu. Dadeau ture, adica se plimbau cate 4-5, cu pas vioi, pe la gardurile scolii. Mergeau repede sa se poata face niz-nai. Adica sa nu se vada ca au auzit toate injuraturile si replicile stupide de agatat pe care le varsam.

-Polonic pleca iar primul in casa. Doar ca era chemat mai devreme acum, ca se scurta ziua.

-mamele ne asteptau la usa cu piatra ponce si inalbitorul. Astea erau ustensilele cu care se scoteau petele lasate de coaja de nuca pe palmele golanilor care calareau orice pom fructifer.

-bunicii se infiintau mai des pe acasa. Fie veneau sa mai cotizeze cu ceva la fondul de rechizite, fie sa mai aiba griji de prichindei. Parintii incepeau cursele prin oras.

-babacii se intorceau din oras incarcati cu plase de parca erau Bator al Fefeleagai. De la caiete la pixuri, radiere, carnetele si manuale, gaseai de toate in genti. Numai niste dulciuri nu.

-tocilarii incepeau sa se reinfiinteze la scarile din fata blocului. Mai voiosi ca niciodata si mai incantati decat anul trecut cind iti aratasera penarul nou, cu imagine schimbatoare pe capacul cutiei. Acum, de vina era raportorul cel nou cu care promitea sa masoare unghiurile mai dihai ca la NASA. Cu un pumn sub barba ii dadeai stingerea de la ora 4 seara si iti mai permiteai sa visezi la vara si la zile fara profi si invatatori.

-nu mai aveau parintii sa iti dea "bani de o guma" pe care sa ii transformi in tigari la chioscul din statia de autobuz, unde vanzatoarea ar fi vandut si marijuana, oricui ii cerea. Maruntii tai erau de acuma pusi la saltea, sa fie pentru...fondul clasei, ca trebuie varuita si aia.

-Sperila scotea din nou pipa. Adica isi facea una noua, din coceanul de porumb la care atasa aceeasi coada veche de pix. Tutunul de pipa se gasea din belsug in chistoace, pina nu incepeau ploile de septembrie.

-se rareau partidele de pescuit la mina si sedintele prelungite de inot la strand. Iar mizerabilii aia de paznici abia asteptau sa goleasca bazinele si sa scape de droaia de pici care inotau de parca se inecau. Cand se goleau bazinele umblam cu capul in pamant toata ziua.

-nu mai fugea Sperila de acasa. Desi obisnuia sa isi ia picioarele la spinare cel putin de 4 ori pe saptamana, ca apoi sa fie recuperat de Gogosar din cine stie ce canal. Sperila era acum trist si resemnat ca un miel gata de taiere.
Motive de bucurie...
...erau putine. Iar pe alea cate erau, numai optimismul Grasului le putea gasi.
-Auzi ba Ochi... nu fi prost, ca tara geme. Iar scoala...si mai si. De acuma iar facem bani in fiecare zi, ii jecmanim pe astia mici, sare loveaua ca la balamuc si avem de un film, de o tigara, de un lichior. (Suncosul se dedulcise la lichior de menta, din vina lui Polonic. Manglise asta micul niste bani de acasa si a cumparat vreo 3 sticloante de lichior. Dulce-dulce, mult-mult, Grasul era cel mai bun amic al lui. Cand a fost de impartit vergi la curul vinovatului, Grasul fluiera a paguba pe afara, asteptand ca Polonic sa incaseze papara si sa... "vina la joaca".)
-Mai bine vindem sticle... ii spun amarat. Dar si pe alea ia-le de unde nu-s, ca face maica-mea bulion si ii trebuie. daca ciordesc una, ma spanzura.
-Taci ma din gura... abia astept sa reluam "afacerile". Vine Cornea si il facem de bani la poker, Ciobanu la barbut, Pietroiu la copcica, mai batem unul-doi, mai agatam cate o gagicutza, mergem sa vedem boboacele de a cincea... (Speram din tot sufletul sa nu mai patim ca anul trecut, cind gasisem o clasa intreaga de fete din satele de prim-prejur. Doua zile se jurase Grasul la Sperila, care nu ne credea. "Fratele meu, sa imi crape mingea de piele, aia ciordita de pe terenul de la Constructii, daca te mint. Erau aliniate in clasa de parca acum le luase de pe camp. Le puneai sapa pe umar ca la militari si praseau tot cucuruzul din judet... aia era infanteria rurala").

Raspundem intrebarilor de pici
Rasarisera cativa pustani de clasa intai si pe la blocul nostru. Are-n-are ce face, se apuca Polonic intr-o buna zi sa le faca pregatirea de scoala. Aghiotant, Suncimea-Sa. Marian, Cioremeii, Moruzoaicele, Iepuroaicele mici, toti facusera semicerc la masa de sah, pe care trona curul imens al Grasului si nemernicia lui Polonic.
-Dar ce iti face la scoala de este asa de nasol?, intreaba o mogaldeata blonda.
-Pai prima oara, daca esti fetita, iti rupe rochita si iti arunca funditele din par. Te manjeste invatatoarea cu ruj pe fata...incepe sa explice Luca.
-Dar rujul e fain, sare fetita cu gura..
-Taci fa, se baga Grasul... ca te prinde invatatoarea si iti baga 2 suturi in cur si daca plangi te bate si mai tare.
-Grasuleeee, dar daca sunt baiat cuminte, ce patesc?, sare un pici.
-Iti da cu rigla la palme pina ti se inrosesc, iti ia cartile si ti le da de cap...
-Asa ati patit si voi? se minuneaza un mucalit...
-Nu, ca uite ce pumni mari am. I-am batut pe toti cu Ovidiu si cu Luci si cu Sperila. Daca nu stii sa te bati, tre sa le dai bani la aia mai mari sa te apere.
-Dar daca esti pe acolo, ma aperi si pe mine...
-Baniiii........., nu auzi, tre sa ai bani, transeaza Grasul prima lui incercare fara violenta de a face rost de marafeti.
Incercarea s-a dus dracului cind au venit fetele mai mari si au inceput sa se joace cu pustanii. Normal... se jucau de-a scoala. Iar ele erau invatatoarele blande si cuminti care le fac codite si le piaptana si le spun povesti. Aveau si cescute de ceai intinse pe patura.
-Sa ma cac in scoala voastra, le-a trantit-o Gras si a expediat un sut direct in ceainicul de plastic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu