marți, noiembrie 20, 2007

Babele noastre cele de toate zilele


Intro
Ne uitam la ele cu ochi rai si haini. Ele ne priveau cam la fel. Noi le deranjam somnul de dupa-amiaza, ele ne turnau la mame ca fumam. Noi le spargeam geamurile, ele isi puneau copiii maturi sa ne bata. Noi fugeam de ei, reveneam si ne razbunam. Asa decurgeau relatiile noastre cu babele blocului. Iar dracu facuse ca toate sa fie cuplate la mine pe scara, in garsonierele de la parter.

Baba Tania
Am fost acasa acum cateva zile si am aflat ca ar avea undeva la 80 de ani. Era internata la Bacau ca avea ceva probleme, mi-a spus stra-matusa mea. Cert e ca Tania parea a fi de 80 de ani ... de cand eram eu kinder cu surprize. Baba purta coc mereu, era mai blonda oxigenata ca o starleta porno si mai rea de gura decat celebrele scorpii din basmele lui Ispirescu. Era un fel de far calauzitor al gospodinelor de prin zona. Statea pe aceeasi banca zi de zi si seara de seara. Fuma cate un pachet de Snagov. Nemaritata. Avea un mos de venea zilnic la ea intr-o vreme si voiam sa il luam la pumni. Ne batuse pe toti la sah si table, se lauda ca a fost prizonier la rusi in lagar, dar nu il credeam. Eram de parere ca baba sta cu el pentru masina lui, dar intr-o zi s-au evaporat si mosul si Dacia rablagita.
Partea proasta la Tania era ca sifona tot ce vedea. De la ce tigari fumam, ca fumam, ca am spart geamurile casei unuia si altuia, ca am furat jucariile altora si tot asa. Nu era deloc trai cu ea si amica ei cea buna...

Baba Marghioala
Vecina ei de la parter, ii era tovarasa buna de banca, dar intre timp s-a curatat si acum cred ca o asteapta. La cum o stiu, ii trimite bezele in vis. Era ceva mai religioasa decat Tania, dar avea o gura si mai rea. Iesea dupa noi pe geam si urla ca din gura de sarpe tot felul de mascarii. Geamurile ei dadeau la banca din fata blocului, cele de la casa Taniei in spate, deci mamele erau linistite, eram mereu supravegheati. Iar noi le puneam mereu sticle cu carbid si apa la geam, de le sareau inimile pe gura afara cind auzeau bubuiturile. Cel mai nasol era cand jucam lapte-gros sub geamurile babei Tania, care iesea noaptea in capot cu coada de matura dupa noi sau arunca borcane cu apa pe geamul de la bucatarie.

Razbunari... una si una
Se nimereste cate o zi de aia cind razi de toti si de toate, dar mai ales de cei napastuiti de tine. Iar babele erau mereu in fruntea listei negre. Totul pornise de la mine. Jucasem capra-noua pe la geamul Taniei, baba se autosesizase mai ceva decat DNA in cazul Remes, m-a injurat de toate cele si m-a turnat la ai mei ca dau tarcoale pe la geamurile ei ca sa o vad goala in baie. Jurasem ca ii sparg geamul, dar Grasul si Sperila m-au convins sa ma abtin. Am asteptat pina s-a intunecat, pe la 5 seara, ca era iarna si da-i bulgari de zapada in geam. Aruncam de dupa gardul scolii, nu ne vedea nici naiba. Cind a iesit sa vada care e acolo, am dat o ploaie intreaga de bulgari in ea si dusi am fost. Timp de 10 zile am detunat tunurile de carbid la geamul ei noaptea, pe la ora 10, sa nu adoarma nici cu pastile. Ne-am oprit abia cand i s-a crapat un geam de la detunatura tunului Grasului. Ne simteam impacati. Si asa nu treceam niciodata pe la babe cu plugusorul, nu aveam cum sa fim pedepsiti pentru asta.

"Ba pe-a ma-tii, fa babo, manca-te-ar viermii de baba"
Grasul nu o avusese niciodata pe Marghioala la matze, desi ii tot facea curte nepoatei ei, Madalina. Fata aia statea cate o vara colo, iar Grasul saliva ca un melc pe frunze. Toata gasca era in spatele blocului la fumat sub balcoane, doar Grasul statea in fata, cautand azurul din ochii fetei. Saracutza, ca era cam saracutza cu duhul, nu a priceput ca asta nu vrea sa ii rupa picioarele papusii si a apelat mereu la baba cand se simtea amenintata. Seara de seara zburau injuraturile din garsoniera de la parter mai ceva ca gloantele dintr-un Kalashnikov nou. Si s-a intamplat sa il prinda pe Matahala abtiguit si nervos.
-Pleaca ba nesimtitule de aici ca te omor cu bataia, copchil idiot ce esti... asta era replica de incalzire a babei.
-Ja bre ca te merau. Mucles... , anunta Grasul vaste cunostiinte de limbi straine, in special rromales.
-Sa o injuri pe ma-ta paduchiosule umflat, vine inapoi pasa. Direct la fileu.
-Nu vorbi de mama ca te las fara geamuri babornito. Nu te uiti ca semeni cu baba cu chiloti de tabla si cu diniti de cauciuc,... se sumeseste razboinicul blond si rotunjor.
-Ti bag in chizda ma-tii di copkil nenorocit si ti beliesc daci ti prind, ma auzi?
-Ba pe-a ma-tii, fa babo, minca-te-ar viermii de baba imputita si hodorogita... Mars in casa, nu te mai zgaii, a spus Grasul inainte sa o uscheasca la vederea cozii de matura.

Repercusiuni
Intre Ovidiu Bufnila si Ovidiu Serbanescu diferentele erau mari. Eu inventam inclusiv fraze celebre precum aceea a babei cu chiloti de tabla, ca de la mine o stia Grasul. El prelua tot. Eu inventam porecle pentru noi, tocmai pentru a ne deosebi intre noi. Pe Grasu il stiau si babele pe porecla, dar nu aveau curaj sa spuna asa de fata cu mamele. Asa a trecut mama prin fata blocului si a auzit un sobor de babe vorbind despre Ovidiu, care a injurat-o pe baba. Nu a stat sa ceara detalii si mi-am luat-o scurt, doua palme. Noroc ca m-a scos Grasul din belele si a marturisit. Nu degeaba.
-Auzi ba Ochi, maine te faci doua tigari la mine si sunt abonat prim-fumez la toate ale tale, ca daca afla tac-tu iar iti rupea curul. Prim-fumez insemna ca dupa ce imi iau partea leului dintr-o tigara le dau si lor sa o posteasca dupa, iar Grasul era privilegiat. Urma primul, deci fuma si el mai mult. M-a fecat toata ziua. Nu trageam doua sau trei fumuri ca il si auzeam... Hai ba Ochi, ca uite-o ce mica e, nu ma pot caca la umbra ei.... Hai ba Ochi ca e asa de mica, daca ma sui pe ea nu vad nici Perchiul, darminte Parisul...

4 comentarii:

  1. Anonim4:56 p.m.

    bine ai postat din nou! de cand asteptam... deja citeam a doua oara blogu' tau.
    inca mai am febra musculara la abdomen de la ras, de cand l'am citit prima oara!
    MOARTE BABELOR!
    LIBERTATE GOLANILOR!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim4:59 p.m.

    iote niste versuri faine, de la prince buster citire:
    TEN COMMANDMENTS (FROM MAN TO WOMAN)

    The ten commandments from man
    Given to woman
    Through the inspiration of I, Prince Buster

    One,
    Thou shall have no other man but me

    Two,
    Though shall not encourage no man to make love to you
    Neither kiss or caress you
    For I am your man, a very jealous man
    And is ready to lay low any other man who may intrude on our love

    Three,
    Remember to kiss and caress me
    Honor and obey me, in my every whim and fancy
    Seven days a week and twice on Sundays
    Because at no time will I ever be tired 0f I-T "it"

    Four,
    Honor my name, so that every other woman may honor it also

    Five,
    Thou shall not provoke me to anger
    Or my wrath will descend upon you heavily

    Commandment Six,
    Thou shall not search my pockets at night
    Or annoy me with your hearsays

    Commandment Seven,
    Thou shall not shout my name in the streets
    If I am walking with another woman
    But wait intelligently until I come home
    Then we can both have it out decently
    For I am your man, a funny man
    And detest a scandal in public places

    Commandment Eight,
    Thou shall not drink, or smoke
    Nor use profane language
    For those bad habits I will not stand for

    Nine,
    Thou shall not commit adultery
    For the world will not hold me guilty if I commit murder

    Ten,
    Thou shall not covet thy neighbor's dress
    Nor her shoes, nor her bureau, nor her bed, nor her hat
    Nor anything that's hers
    Neither shall thou call my attention to anything that may be for sale
    In any stores, for I will not give thee anything
    But what you actually need for your purpose

    These are the ten commandments from man
    Given to woman
    By me, Prince Buster

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim6:36 p.m.

    Nush cum se face dar stiu unele personajele si tangential cunosc povestile, ca vb aia am fost si eu la nr.8... Ce vremuri frate si draqu ce le-o mai schimbat pe toate!
    Da cu jobu' HIPO de la Slobozia cred ca ala ar fi momentul cand baietii, ca in orice roman de devenire, devin mai responsabili... huh???
    Ai un dar de a povesti fantastic... abia astept sa ajungi la perioada radio21 de alegeri locale :))))

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu se face Mariuse.... daca bag in blog toate cate au fost, o sa turbeze unii, rau de tot. Mai ales cind vine vorba despre telefonul cu id ascuns... sa il ia naiba de bosch, nu imi mai iau asa ceva cat oi fie u. Dar... mai la anul, poate vine

    RăspundețiȘtergere