duminică, decembrie 10, 2006

Aventuri la rurala

Ne saturasem de discotecile din Onesti, pe care le stiam ca pe buzunarele noastre si o luasem la picior spre alte plaiuri, sa vedem cum se mai distreaza razasii de la sate, in celebrele "rurale". Bine, ritualul era acelasi, de fiecare data pentru amicii de la sat. Mergeau la bodega, se chitrofaneau cu simtul raspunderii si apoi incercau sa inghesuie cite un "trandafir de ulita" pe undeva prin discoteca, sa il duca la portitza, si sa ii sumese poalele minijupului. Aveam pretentii ca noi le mai si dansam, asa ca aveam succes la ele. Zis si facut, trambalat gasca la tren si hai la discoteci. Prim oprire, Targu Trotus, la 6 kilometri de Onesti. Satuc cu populatie de ceangai, a caror limba nu difera foarte mult de ungureasca, asta era terenul propice pentru noi.

Plimbari horror si nationalism feroce
Am ajuns la disco, am agatat 3 paparude cu Grasu si Sperila si ne-am apucat sa impingem vrajeala cat incape. Grasu, care mai bine dadea din cur decat din gura, a preferat sa stea la dans, in asteptarea unui bluzan, pe ritmurile caruia sa isi plimbe laboaiele pe curul consoartei de o seara. Fetele aveau reputatie de farfuze, noua nu ne trebuia altceva, asa ca abuream de zor la a mea, umar la umar cu Sperila, care o nimerise pe cea mai vorbareata din ele. Ma aflam cu mainile pe sub tricoul fetei, cind cele doua au inceput sa gangureasca intre ele.
-Uite tu Mari, doua caine trage de o matza... zice a lui Sperila, privind la doi caini care trageau cu insistentza de intestinele unei pisici calcate de masina.
Superba limba roamana, asa ca ne cam trecuse cheful de povesti cu jartelele si le-am dus inapoi la discoteca. Preferam sa aud varianta ceangaiasca de la "My heart will go on", decat sa imi mai povesteasca fetele multe faze de genul astora. Care discoteca... ca totul se terminase. Aparusera alti smecherasi din Onesti, se incinsese o bataie, se daduse cu spray paralizant si rurala se incheiase pentru saptamana asta.
-Ce facem Ochi... ma intreaba Grasul, cu o voce de copil cu acadeaua furata...
- Hai la farfuze acasa.
Zis si facut. Mers la Ildiko acasa, ne-a primit fratele mai mic, un tip undeva la 14 ani, cu o claie de par roscovan si un ciur de pistrui rasturnat pe fata.
-Salut, zice Grasu.
-Yunopot... Micinas... vine raspunsul protocolar din acea zona.
-Mici in nas? Chiftele in cur ba fraiere... vorbeste romana, ca nu esti la Budapesta ... o da Grasu pe ceangaiasca... Se dusese dracu seara noastra.

Is greu batranii de pornit....
De la Targu Trotus la Caiuti, satul natal al lui Sperila, personalul face 20 de minute. La 12 noaptea descalecam acolo, in cautarea unei "rurale" mai de Doamne Ajuta si cu limba romana cel putin. Gasit rurala, ochit gagica si m-am infipt la bluzan. Maini pe cur, limbi in gura, soapte cu promisiuni la ureche... tot tacamul golanesc de abureala. Ce sa mai, imi mergea bine. Ganguritul care iesea din gura farfuzei rezemata de pieptul meu ma facea sa cred ca noaptea va fi lunga si se va termina printr-o capita de fan din apropiere. O bataie pe umar. "Vrea careva sa o mai danseze pe mimoza rurala", imi zic, si ma intorc. Brusc, m-a fript barbia, iar tavanul a devenit privelistea din fata ochilor. "Ce mama naiba caut intins pe spate", atat ma mai interesa la ora aia. Ma ridic, iar in fata mea, protapit grav pe cele doua picioare, statea un mosnegut, cu manecile de la camasa suflecate, gata de cel de-al Treilea Razboi Mondial Satesc. Ma uit la decoratia de veteran din pieptul lui si mai sa ii spun Sarutmina. Ma uit la Grasu care radea de se tavalea pe jos, si mai sa il las pe mosh fara placa dentara cu un pumn.
-Ce e tataie, ce ai patit... ti s-a urat cu dinti in gura?
-Tu sa nu o atingi pi niepoata-mia ca ti trimit la dracu di urgientza...
L-am atins pe el. Cu palma. L-am dat cu cracii in sus si am tulit-o. Gasca de mosnegei care isi veghea nepoatele, impreuna cu fii si nepotii iesise afara, inarmata cu sape, ceva lemne din gard si era gata sa ne praseasca paduchii. Dusi am fost, la gara, la primul tren. Parca tot la oras era mai bine, nu de alta, dar acolo fetele nu vin cu neamurile pe post de bodyguaryi.

Cu balega pe geaca
La un an dupa incidentele de la Caiuti si Targu Trotus rupeam podeaua in doua la discoteca de la Izvoru Berheciului, 6 kilometri departare de Antohestiul bunicului Vasile Bufnila. Era sambata seara si ma simteam mai viu ca niciodata. Dupa porumb, lemne la padure si sofatul carutei cu vaci, eram in sfarsit in elementul meu, cu Coco Giambo in difuzoare. Prestatia artistica de pe ringul prafuit fusese recompensata cu o plimbare la fantana alaturi de o Anca putin cam blonda pentru gustul meu. Jumate de ora, pina am ajuns la gardul fermei, mi-a facut capul calendar cu vaca ei "a baltzata" care mai mult da cu cornu` decat sa dea lapte. Odata ajunsi departe de orice sursa de lumina am facut si eu ce ma invatasera alte fete. A doua zi, casa, pe la ora 7, ma trezeste hohotul de ras al bunicului.
-Ce faci bre...nu ai somn, e duminica, lasa-ma si pe mine sa dorm.
-Ci-ai facut azi noapti ma niepoati... Ti-ai gasit nevasta si te-ai insurat, bag di siama.
-Eu??? Is cuminte bre tataie, asa ma stii pe mine....
-Niepoati... tu zici ci vriei, dar baliga di pi giaca ta di blugi spuni totul...
Sa mai fi cavaler cind iti traiesti amorurile prin boscheti, la tzara....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu