joi, septembrie 04, 2008

Plecarea din rai... sosirea, ca la romani




Am plecat din Sulina. Nu fara regrete. Ne venea sa ramanem inca o saptamana. I-am si spus lui Andrei. Avea insa alti amici care asteptau sa ne ia locul, asa ca... am plecat. M-am urcat plin de spume in rapida si a dat ditamai vedeta peste mine.

Vedeta p... uncte, puncte
Dimineata, ora 9 fara cateva minute, nava rapida e gata de plecare, dar mai intarzie putin. Vorba aia, asteptam ditamai vedeta. Care a si sosit. Anda Adam, cu 2 zuze dansatoare, barbatul de rigoare si una bucata muma-sa vedetei. Toate farfuzele erau echipate la fel. Parul strans in coada, la spate, okelari cat masca de sudor pe fatzau, un kil de ruf pe bot si mers de fitzoasa care se duce la buda in Bamboo, stiindu-se admirata de toti caocalarii care au mostenit banii parintilor. Dupa care a venit miraculoasa demonstratie de bun-simt. Si-a scos gasca haleul de la papornitza. Adica in loc de praz si slana, aveau omleta. Dar la fel de urat pute intr-o incapere mica in care tocmai a fost oprit aerul conditionat. Ce sa le spui ma frate, nu ai cui, nu ai cu cine. Niste...vedete. Da-v-ar cufureala sa va dea omleta aia.

Inceput de cosmar
Era Ziua Marinei, la Tulcea se faceau demonstrative armate, adica o vedeta militara ataca o alta, asta o respingea, munitie de manevra, totul descris la portavoce de un amarat, lume ca la balci, mici, gratare, bere, tarabe, stegulete, baloane, turisti plecand spre delta, turisti venind din delta, gura-casca, suti de buzunare, straini cu ochii cat cepele privind spre apucaturile noastre, tiganusi la ciordit bagaje, chelnerite sictirite, bere ametita, ....Romania pitoreasca. Iau Olteanul si Oaka, stam la cozi la bilete, noi spre Braila, el spre Bucuresti, ... terminam. Trantesc rucsacii linga o masa libera la crasma de linga autogara, ma duc si comand 6 mici. Simteam un gol in stomac, ceva de speriat. Olt ia si el 6 mici, Oaki vrea doar apa plata. Ma duc la Madam Matahala, o femeie cat 6 care manevra de zor un gratar de mici. Comand, si astept. Incarca pachidermul 10 mici mititei pe o bucata de carton si ii numara. De 3 ori. Atingandu-i pe fiecare cu furculita, poate-poate mai scad la gramaj. Prima oara e de inteles, a doua oara... hai, treaca-mearga, dar cand am vazut ca numara de 3 ori m-a izbit foamea in cap, mi s-a dus rusinea naibii si m-a bufnit rasul.
-Catz` mai vretz` domnu?, ma intreaba elegant cucoana printre cele 3 cioturi de dinti pe care le mai avea in gingii.
-12. Adica mai aduceti inca 2.
Ii ia, ii pune, ii mai numara o data si apoi ma miluieste si cu mustarul si chiflele. Face ea un calcul scurt, ies 24 de lei. Dau banul, iau marfa, ma duc la masa si ma ridic iar dupa bere. In drum, eticheata mare de tot... micul era 1,5 lei. Fac matematica. Mult in plus imi luase baba. Revin la ea. Ii spun ce si cum, de ce si pourquoi.
-E Sfanta Marie azi, am saltat pretul la tot.
Bravo Bufnila, traiasca-ti pestii din parcul Titanii, dar tu unde credeai ca esti? Bine am revenit in Romania. Numai ca am refacut calculul si am observat ca imi luase bani mai putini. Nu i-am mai dus diferenta. Asa fac eu la Sfanta Marie, las lumea sa se pacaleasca.

Infern, cosmar, canicula si... brazi
E fierbinte in Dobrogea. Rau de tot, mai ales daca e 15 august si tu te deplasezi de la Tulcea la Braila. Intr-un microbuz fara aer conditionat. Mama... cum a fost... ca in gaozul unei negrese tinute cu curul pe plita la Ecuator...asa de racoare imi era. Iar cum niciun necaz nu vine singur, a inceput si Oaka sa se planga de caldura, de parca scria pe undeva pe mine ca sunt aparat de aer conditionat. Am rabdat-o si pe asta. Am vazut insa muntii Macin si credeti-ma ca a meritat. Noi mergeam in viteza pe soseaua aia incinsa ca o clatita si la cateva sute de metri vedeai pintenii de munte ros, dar acoperit de brazi. Da da, la caldura aia, brazii stateau infipti de parca erau acolo de cand hau, la fel de banali precum palmierii lui Aghaton la Mamaia. Cand am ajuns la Braila, am spus ca mai traiesc o viata. Am coborat din bac si dus am fost. Ne asteptau parintii Oakai cu apa plata rece, pepene, bere, vin, mancare si un ventilator. Povestim noi de restul si mai incolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu