vineri, iulie 11, 2008

Taiere de porc inter-regionala


Am mai taiat porci la viata mea, dar ca la Mihailestii de Giurgiu, rar mi-a fost sa vad. Il auzisem eu pe Grasu ca neamurile lui fugareau porcul cu IMS-ul (un ARO preistoric) sa il calce, pentru ca erau prea beti sa taie. Auzisem si faza aia cu porcul aruncat in aer de niste dobitoci intr-un sat pe linga Bacau. Razasii se chitrofanisera corespunzator unui eveniment de o asemnea amploare si aveau probleme in a taia dobitocul ingrasat bine de tot. Asa ca i-au bagat furtunul de la butelie in nas, au dat drumul la gaz, l-au ametit, apoi i-au taiat beregata. Pare-se ca gazul ramasese in plamani, din moment ce la operatiunea de parlire, cu flacara deschisa, porcul a cam explodat un pic. Moldovenesti povestile, dar le stiam pe toate. Aveam sa ma confrunt cu o alta realitate, in care taiatul porcului dura 3 zile.

Regrete, etc
Matusa-mea Cici era in spital la Bucuresti de cateva luni. Ii scosesera doctorii jumate de stomac, fiere, splina si alte anexe mai putin necesare, iar dupa operatie se refacea la casa unor neamuri ale ei din Mihailestii de Giurgiu. Ca sa fie recuperata, era musai sa fie trimis mezinul neamului catre Capitala. Cum aveam de ales intre cheful de final de trimestru la liceu (si nu o suportam pe diriga) si mersul catre Bucale, ... caral poteca. (Am aflat dupa ca diriga a inceput sa planga la cheful clasei, ca fetele sunt dezbinate, ca ar fi fost bine sa fiu eu acolo ca organizam totul ok... si m-am simtit razbunat.) Drum ok, cu 2 carti citite, coborat in Gara de Nord si am fost luat in primire de niste tigani care urlau sa li se sparga plamanii:
-Autocar, Istnabul...Murat... autocar Istanbul baiatul? Macar niste rulmenti ai?
Am trecut profund scarbit pe linga intreprinzatorii tiganusi, ce dracu, doar eram provincial din aceia care se indignau imediat. Matusa-mea ma astepta infofolita toata, ca era 22 decembrie doar si un ger de crapau plombele. Am schimbat vreo 2 masini si am ajuns cu o RATA la Mihailesti. Dupa care a venit socul.

Tu-tzi....
La noi, la moldoveni, parintii sunt sfinti. La ei, la munteni.... parintii sunt un numai bun motiv sa iti iei injuraturi. Rudele astea ale noastre stateau intr-o casa cu etaj, tip vila, unde aveau doar parterul. Buuun. Numai ca la intrarea pe poarta a aparut si vecina de la etaj.
-Ciciiiii, futu-ti chizda ma-tiiii de bagaboanta, ai si fost la Bucuresti, ca voiam sa iti dau sa imi iei ceva ulei si sare, ca tre sa tai si eu porcul....
Ma holbam la matusalema vecina, sa tot fi implinit 78 de ani si 120 de kile, nu imi venea sa cred ca injuraturi curgeau mai apoi din ea, dar toate cu zambetul pe buze. Dupa ce imi face matusa albie de porci, o pupa pe obraz de revedere si se duce in treaba ei. Socul 1.
-Asa e aici Ovidiule, se injura ... din dragoste, ma lamureste tanti Cici.
Las bagajul, ma schimb in "haine de scandal" si ma pregatesc sa tai porcul cu gasca de neamuri pe care tocmai o cunoscusem. Mai intai, tuica.
-Asta nu se bea dupa taiere?, ma trezesc eu intreband mucalit.
-Taci ma baiete, ca acu o sa deprinzi taierea munteneasca de porc, nu vrajeli moldovenesti. Aici totul tine 3 zile, nu doar nunta, ma linisteste patriarhul casei, pe care din motive independente de vointa mea l-am si uitat. Si ca nume si ca fatza.

Sunt greu muntenii de pornit, dar mai usor sunt de oprit
Sau cel putin asa mi se parea mie. Ne-am apucat de membrele porcului, unul mai in fata, unul mai in spate si hai cu el jos. Am nimerit la coada lui, cu picioarele in maini. Le-am pus unul peste altul, am strans cu forta si striga-le ca e gata, sa il taie. Cu ceva opozitie se executa si operatiunea asta. Da-i inca un gat de tuica. Timp de aproape o ora a durat tuica asta, perioada in care porcul zambea sinistru de pe aleea de ciment unde ramasese in balta de sange. In fdata vilelor, alti godaci isi dadeau duhul, aliniati pe alei, intr-un peisaj cel putin sinistru.
Mai apoi ... parleala si da-i capul jos, da-i porcul pe din doua, scoate matzele la spalat si carne de ...bucati. Ce dracu erau alea nu stiam. Pina nu am vazut ca e de fapt clasica tochitura. Pai de ce nu ii spuneau asa? Scos cateva table de slana, lasat apoi totul la sare in balcon, atarnat de carlige uriase de fier. Ca la abator. Ma uitam ca prostul.... astia nu faceau carnatii instant, nu scoteau muschiul pentru afumat decat la o zi distanta. Ei de colo, ca asa e la Munteania. Trei zile frate. Ma indoiam serios ca e o chestie voita. Mai degraba cred ca pofta de vin negru le pusese capac. Ca aveau frate bun vin, de mergea direct la genunchi. Il beau cu Fanta sau Mirinda, obicei prost pe care l-am deprins si eu. M-am chitrofanit, m-am culcat si am fost trezit abia a doua zi, sa dau carnea la masina de tocat inainte sa plec spre casa.

Retur
Or fi fost ei ceva mai ciudati, dar pe Cici se pare ca o adoptasera. Am carat ca un Hercules american din pricina asta. Un bidon de 20 de litri de vin negru, un sac de carne de porc, usturoi, ceapa, malai, de ziceai ca la Moldova suntem sinistrati calici sau de alea. Am vrut sa refuz, dar tot matusa-mea mi-a spus sa stau cuminte, ca asa e obiceiul locului. Daca ne vedeau vecinii neamurilor ca plecam cu mina in buzunare ii blagosloveau de calici. Asa ca a fost nevoie sa vina doi din ei cu mine la RATA, altfel nu mai duceam nimic acasa. La Gara de Nord am trantit toate bagajele jos, am stat apoi 2 ore la coada la bilete, deh...plecau studentii acasa, iar cand am ajuns la Onesti am sunat din gara sa vina tata cu o sanie sa ma ia, ca eu nu mai pueam sa car. Ce vreti, generozitatea rudelor cu cheltuiala de sale rupte se tine. De atunci nu am mai calcat la Mihailesti.