duminică, ianuarie 13, 2008

In careu

Cu mic cu mare, elevii stateau stransi in careu. Fusesera tinuti cu forta acolo, sa ii vada pe cei mai mari nenorociti din scoala. Batausi, indisciplinati, fumatori, golani... si cum era sa lipsim noi din toata trebusoara asta? Fetele erau puse in randuri inaintea baietilor, astia le trageau de codite pe la spate, sa nu vada cadrele didactice, iar noi, viitoarele victime eram scosi in fata lor, ca sa putem iesi, sa ne vada toata scoala. Dadeai un tur intreg, al rusinii, ca elevii ceilalti sa stie ce mare pedeapsa ii asteapta daca o iau pe urmele noastre. Cum ajungeai in careu? Simplu ca fuga de la locul faptei si minciuna de dupa.

In recreatia mare
Atunci se intamplau toate prostiile astea. Ne luam la bataie din orice motiv, cu oricine avea chef sa mearga batut acasa. Cautam scandalul ca niste marines care isi cauta curvete in Saigon. Normal ca ieseau cafturi, ca victimele ne turnau si ca eram notati de diriga, la trei cafteli consecutive eram scosi in careu. La o lungime neadecvata a parului, deveneai din nou vedeta scolii. Normal, in rolul de bad-guy. Jucai un poker nevinovat, te turna vreo gagica, iar erai scos in fata si promovat la exemple proaste. Mai bateai un copil pina se duceau colegii sa alerteze profesorul de serviciu de pe palier, iar erai impins in fata. Cand scapai era minunea de pe lume. Sperila nu credea in minuni, asa ca era vedeta scolii, urmat indeaproape de Grasul si de mine. Polonic nu a fost scos decat o singura data, si atunci cu scandal.

Polonic protesteaza
Stateam pe randuri de 4 elevi, iar eu si Grasul eram tinuti aproape de fusta dirigii, sa ne impinga in fata atunci cind venea momentul. Lista cu micro-infractorii se daduse de ceva timp la directoare, care citea cat putea de tare numele elevilor problema. Polonic se ascunsese linistit in spatele unor fete si nu banuia ca va fi vedeta. Culmea e ca eu si Grasul defilasem deja de doua ori. Pentru par lung si tampeniile facute. S-a ajuns si la capitolul manuale si caiete neingrijite. Lista incepea cu Grasul, continua cu mine si se termina cu amicul Polonic.
-Voiasciuc Lucian...
Nimic, nicio reactie, amicul meu facea pe niz-naiul.
-Polonic, hai tata, nu te ascunde, hai cu noi, il incuraja Grasul pe Luca. Asta se facuse mic in spatele fetelor, nu voia sa iasa nici mort.
-Treci Voiasciuc, se aude glasul pitigaiat al dirigii.
-Nu vreau. Ce, eu nu am caiete ingrijite?
-Nu ai. Si scrii urat, laba gastii, se ia diriga de el, care auzea vocea, dar nu o putea localiza, asa de bine se pitise asta. Cinci minute a fost pauza de cautat Polonicul. Gasit, impins cu forta in fatza scolii, asta a revenit printre fete, se repeta manevra si se trezeste Luca in fata scolii. A lasat capul in pamant, umilit de madam Ilie, a facut cativa pasi si a zbughit-o in clasa. O ora i-a frecat ridichea tovarasa diriginta, plus ca l-a dat de exemplu negativ la sedinta cu parintii. Culmea e ca doar el era suparat, mama lui radea de tampeniile dirigii.

Vedetele
Nu ne mai afecta demult careul pe mine si pe Grasul. Aveam asa niste dureri in basca de nu isi puteau inchipui dirigintele ce bine ne faceau. Ne mai dezmorteam picioarele plimbandu-ne printre elevi.
-Fraiere, nu rade ca iti sparg fata in pauza urmatoare, le spunea Grasul tuturor celor care aveau curajul sa il provoace cu un zambet cand trecea prin fata lor.
-Salut salut, ce mai faceti fetele, ma dadeam si eu mare prin fata farfuzetelor care se holbau de parca nu mai vazusera elevi carora sa nu le pese de sanctiuni.
Se obisnuisera toti cu noi, mai putin diriga. Dupa fiecare careu ne strangea in clasa si ne facea capul toaca.
-Tzine mai mertze asa nerusinat pe hol la careu apare si saptamana viitoare in careu, ne anunta de pe piedestal femeia de 1,5 metri.
-Zi-i ma sa ia ceva tare sub cur... sa ne mai lase, se auzea soptit glasul meu.
-Bufnila vei fi in capul listei. Nesimtitule, treci sa iti trag doua perechi de palme.
Nu am vrut si a facut spume o ora intreaga. Cand incepea sa se agite, Polonic si Ion Stoian, care erau in prima banca, stateau cu caietele pe cap. Ploua cu saliva. Singura amintire placuta cu careu a venit abia in armata, cand fumai in careu, stateai asezat in careu, te odihneai in careu, ca asa era regulamentar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu