marți, mai 17, 2011

Ce sa faci cand ploua

-Sa va sparg botul. Ati spart mingea de 35 (de lei), acuma sa mai jucam noi fotbal... Si era asa de fain afara... se plangea Sperila stand cu curul pe bordura intr-o zi de mai superba. Corcodusii fusesera calariti corespunzator, jucasem fotbal pana cand a bagat Grasul o tapina in minge si s-a izbit de peretele scolii. Dracu stie in ce fel de cui se infipsese, cert e ca mingea a ajuns inapoi goala de aer si cu o gaura consistenta care sa dovedeasca finalul meciului. In prima faza, toata lumea s-a imprastiat, care acasa, care pe gardul din fata blocului sa caste gura la fetele care defilau in fuste mini, care sa mai manance sau sa isi faca o tema pentru luni. Era duminica, nu crestea nici iarba, iar asfaltul de pe terenul de fotbal al scolii generale nr 8 frigea. Nu puteai sta in fund pe el, de cald ce era. Pana cand s-a dezlantuit potopul. O ploaia de aia de vara, calda, cu stropi cat oul care te racoreau din cap pana in picioare. In doua minute era balta peste tot. Singurul canal din curtea scolii nu facea fata si terenul de fotbal devenise o balta imensa. Bulbuci de apa sareau peste tot, de credeai ca sunt broaste inauntru. Dupa cateva minute s-a potolit ploaia si atunci am intra noi in teren.

Primul era intotdeauna Grasul. Avea o atractie pentru balti, ceva de speriat. A inceput sa sara in ele si ne-a improscat pe toti. Din cap pana in picioare, sa fie treaba buna. Ne-am luat la stropit unii pe altii si improscam apa cu picioarele direct din balta. Unde erau baltile mai adanci, acolo se baga Grasul. Isi daduse tricoul jos de pe el si se balacea precum godacii de facocer in mocirla.
-Moooamaaaa, cat de calda e apa Ochi. Mai ceva ca la Casin, vara... baga Grasul textele de promo, sa nu se simta aiurea singur in mijlocul ochiului de apa adanca de doar doua degete. Primul care a sarit langa el a fost Sperila. Nu puteai face nimic riscant daca nu aparea si Sperila pe langa tine in secunda doi. Mereu voia sa dovedeasca faptul ca el e cel mai curajos.
Polonic, insa, avea alte preocupari. Si-a adus aminte ca ascunsese pe undeva o seringa de plastic, de unica folosinta. Erau rare de tot astea in vremea aia, dar fioecvare dintre noi avea cel putin o seringa sau o perfuzie cu care sa ne batem cu apa. O umplea tacticos cu apa si il stropea pe Grasu zicand... "Ia ma, arunca si tu apa ca elefantii, pe spate!". Nu treceau mai mult de 20 de secunde fara ca pachidermul sa nu se everveze. Turbat, o lua la fuga dupa Luca, dar bineinteles ca nu il putea prinde. Apareau apoi seringile ascunse si da-i bataie cu apa. Jucam prinsea pe echipe. Cei care ii stropeau pe ceilalti fugeau pana la prima balta sa reincarce pompitele de seringa, timp in care sigur isi luau un jet de apa de ploaie intre ochi. E drept, ca mai intra si in gura, dar... asa e tenis :)

Moartea pasiunii la fazele astea erau de obicei fratii cei mari. Gogoshar si Dragos aveau un dar aparte de a strica jocurile astea. Se bagau si ei la prinsea, dar nu ii puteai prinde ca fugeau mai tare. Stropeau doar in zona fetei, asa ca sigur inghiteai un jet de apa de ploaie care tocmai spalase terenul de fotbal. Totul se incheia pe banca, dupa cateva zeci de minute de agitatie si de fleoscaraie, la o sueta amicala. Numai ca in seara aia, a vrut Grasul sa mai faca o faza. Ii venisera ideile, asa ca a taiat o dunga pe mingea sparta, care zacea langa gard. A ingramadit cateva zeci de pietre inauntru si a lasat mingea, neglijent, in spatele bancii. Nu am numarat, dar ar fi trebuit... rand pe rand veneau toti golanii mai mari si "profitau" ca uitasem mingea jos, si voiau sa ii dea cate un sut, sa demonstreze cat sunt ei de barbatusi in fata unor cocosei in afirmare ca noi. Ii stergeau, asadar, cate un bombeu ... de se tineau cu mainile de picioare. A doua zi am mutat-o in mijlocul drumului, sa mai bulim si picioare de necunoscuti, ca il durea capatzana pe Grasul. Asa de multe castane luase de la golanii batrani care isi rupsesera degetele mari in maldarul de bolovani mascat de minge.
A, si poza e ciordita de aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu