vineri, aprilie 24, 2009

Gra-su-le...sa-bo-to-ru-le!


Preambul

Cu Grasu, comunismul nu a avut foarte mare succes. Matahalosul meu amic a fost pionier, a fost tobosar in detasament si... sabotor al comunismului. Desi el voia sa fie comunist ilegalist. Vazuse filmul Pistruiatul - in care Costel Baloiu trage cu prastia, arunca manifeste, lupta cu nemtii - si voia sa fie si el noul Pistruiat, comunist de frunte, pionier, etc. Nu a iesit decat faza cu pustan ilegalist. Dar a fost considerat sabotor al regimului si torturat pina la limita suportabilitatii in beciurile inchisorii din cancelarie si din biroul directoarei adjunct.

Fereastra
Se mai intampla in scoala generala sa avem... fereastra. Adica nu faceam o ora. Prima oara aparea o claie de par cret, si dupa claie...diriga.
-Sa nu aud o vorba, stiu ca nu faceti ora asta. Dar nu iese nimeni din clasa, fara batai, certuri si scandaluri, ca sunt la 2 clase distanta pe culoar, la 8 D si aud tot ce se intampla.
Auzea pe dracu. Cum isi extragea fizicul din clasa, cum ne cautam de tigari. Cum isi introducea fizicul in clasa unde avea ora, noi o zbugheam pe usa, direct la baie. Cum incepea ea sa predea, cum incepeam noi sa fumam. Dupa 10 minute de libertate, reveneam la clasa si ne faceam de lucru. De obicei chinuiam fetele. Ori pe alea de ne placeau, si nu aveam curaj sa le spunem o vorbulita de bine, ori pe surorile Cantea. Maria si Valentina erau zgatiile clasei si cum puteau cum iti faceau zilele negre. De data asta o incurcasera. Polonic le-o facuse. Avea guma Turbo in gura, si cind nu a mai suportat chiraielile gemenelor din fata lui, a rupt guma in 2 si le-a lipit-o in cap. Nici nu au simtit. Grasu, care molfaia tacticos un Cin-Cin cu surprize cu fotbalisti, vine cu alta idee. Rupe bucatele mici si incepe sa le traga in coame fetelor prin teava unui pix. Le facuse parul alb cind a simtit una. Se intoarce spre Grasul, chiar cind pleca bucatica de guma. Direct pe lentila ochelarilor s-a oprit. Da-i hahaiala maxima. Si noi, si sor-sa.
-Ce te razi fa proasto...ca esti alba in cap si tu...ii zice Valentina Mariei. Se cauta fata, gaseste, dar replica a ramas de pomina...
-Da` ce, fa Chioaro, tu crezi ca ai matreata?

Gloante de calibru
S-a terminat si guma. Bani de buzunar, sa cumparam alta, nu aveam. Crescusem de acum, nu mai rupeam guma mestecata in 2 sa o impartim intre noi, cum faceam inainte. Am trecut la foile de caiet. De obicei, primul sacrificat era caietul de teme la Matematica. Diriga nu ne controla temele, noi nu le faceam, deci era cel mai gros caiet. Molfaiam o bucatica de hartie, o bagam in teava pixului si ... sufla cat poti, sa le nimeresti pe gemene. Satule sa fie tinte vii, au tulit-o din clasa. Asa ca batalia s-a extins la Polonic si Stoian, care erau colegi de banca. Eu si Grasu mitraliam din ultima banca, Ion Ciobanu si Cipri Pietroiu trageau din baca a patra de la perete, iar Polonic si Stoian din banca a doua de la geam. Adica in hatisul de trasee pe care suflam noi, era imposibil sa nu iei macar un cocolos inmuiat de saliva direct in freza. Se golise clasa. La un moment dat, spinarea lata a lui Ion Ciobanu era alba. Grasul era manjit pe fata de saliva altuia, iar eu stateam mai mult pe sub banca, sa ma feresc de proiectile. Am declarat pace cu doar 5 minute inainte de pauza si ne-am curatat. Pentru ca tot nu ne trecuse cheful, ne-am apucat sa facem concurs... care e mai bun tintas. Se tragea din banca a treia de la mijloc, in orice ne pica la indemana. Nu a trecut mult si ni s-a ivit in fata PORTRETUL. Pe vrea impuscatului, fiecare clasa avea o fotografie inramata cu Luminosul conducator. Clasele cu elevi cuminti mai aveau si citate din el, dar la noi abia scapase poza lui Ceasca. Asa ca l-am luat la tinta.

Tortionarii
L-am facut praf. Una in ochi, una in gura, uite ca i-am facut si mustata, trageam toti ca la nebuni. S-a dus pauza, dar cine avea timp sa se cuminteasca? Nu noi. Incepea ora de mate, cu diriga. Dar pe cine sa intereseze? Nu pe noi. Tinerii puscasi bombardau marele dictator. Il ciuruisem. Varza era. Tot fataul lui Ceasca era plin de cocoloase de hartie. Se deschide usa in timp ce Grasul tocmai sarbatorea cea mai tare lovitura. Pachidermul sarea in sus de nebun, urland cat putea...
-In gura l-am luat, i-am umplut muianul... aaa...aaa... sarut`mina tovarasa diriginta.
Diriga? Mica si uscata, negricioasa si turbata. In usa, cu ochii bulbucati a mirare, draci, nervi, stupoare. NU putea sa spuna nimic. Ii aparuse un mic fir de saliva in coltul gurii (dupa 2 zile Grasul se jura ca era spuma alba, ca la cainii turbati). Nu putea vorbi. Se holba femeia la PORTRET, se uita la Grasul de parca amicul meu era cel mai infect gandac de bucatarie. I se umpleau ochii de lacrimi, de ziceai ca o strang papucii tot mai rau.
-SAAAAAABOOOOTTTTAJJJJJJJJJJJJJJJJJ, s-a auzit din gura piticaniei negre la fata de turbare. Nu credeam ca mai are aer, dar a fost ajutata repede. Directoarea Necula era pe hol si auzise urletul de lupta, asa ca a deschis repede usa sa vada ce tren nemtesc a fost aruncat in aer. (asta stiam noi ca inseamna sabotaj, vazusem in filmele sovietice de razboi). Madam Necula era o tipa care arata de parca inghitise 6 sau 7 Grasu odata. Si nu ii digerase. A trimis o directa de dreapta spre falca Grasului, de l-a intors pe dos. I-o daduse... taraneste, asa...ca din fundul gradinii, de linga dudul solitar.

Anchetati cu lampa in ochi
Eu, Grasu, Polonic... tripleta de aur a sabotorilor, aliniati in fata catedrei.
-Cine a mai murdarit portretul tovarasului Nicolae Ceausescu? Zi Bufnila, nenorocitule, ca numai tu puteai sa fii capul rautatilor. (Nu ma palise cavalerismul la vremea aia, asa ca l-am lasat pe Grasul fara colegi care sa ii impartaseasca soarta. Am negat totul).
-Zi Voiasciuc, care ati fost aia? ne improasca diriga cu saliva care ii sarea din gura... (Luca mai avea putin si mima plansul, doar doar sa o convinga pe diriga ca e inocent)
-Serbanesculeeee, ce ai facut nenorocitule, urla diriga.
-Nimic, uitati, jur pe rosu, zice mucalit Grasu in timp ce pune mina pe cravata de pionier care ii spanzura la gat.
Trei secunde nu i-am mai vazut fata, care disparuse sub un potop de palme. Nu stiu care, diriga sau directoarea, dadea mai repede, cert e ca nu ii mai vedeam fatzaul curajosului care voia sa jure pe ce avea scolarul comunist mai sfat: cravata de pionier. L-au luat apoi la cancelarie, i-au mai tras o sapuneala, l-au dus in cabinetul madamei Necula si i-au inrosit bucile obrajilor mai ceva ca pe ouale pascale. L-au scos in careu ora urmatoare si ne-au pus si pe noi sa defilam dupa el. S-a incheiat trist o zi de toata jena. Stateam apoi pe banca din spatele blocului, posteam o tigara si mai ca ne busea rasul. Grasul avea o fata de inmormantare, iar Polonic si-a atras repede nori negri deasupra capului.
-Auzi ba Gras... dar asa de rau te-au batut?
-Da ma, lasa-ma naibii in pace.
-Juri pe rosu? ii zice Luca si ii indica obrajii grasuti care nici acum nu isi revenisera de pe urma palmelor...
L-a fugarit Grasul doua zile sa i-o plateasca. S-a incheiat totul cu o spaga de la Luca: prastie cu capse data la schimb pe protectia sabotorului sef.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu