miercuri, aprilie 22, 2009

Dupa Paste


Grasul si poantele pascale
Inainte de Paste, ne-o trasese Grasu la toti.
-Salut ba Ochi. Hai cu mine la Manastirea Casin, de Paste...
-Ce dracu sa fac acolo?
-Sa imi belesti mielu si sa imi ciocnesti ouale.
Dupa Paste, a venit razbunarea.
-Salut Grasule. Hai repede la gara, ne asteapta Sperila.
-Ce naiba facem ma la gara, bagam la pacanele, are ala bani?
-Nu, dar iti aratam curul din tren.
I s-a repetat faza la cateva zile, cind l-am invitat pe stadionul de la CSM Borzesti. Nu de alta, dar voiam sa ii aratam curul de la 11 metri. Ne fugarea cativa metri, apoi o lasa moale. Ne impacam la o partida de pur-pac pe Perchiu, cu tevile cu cornete. Aia era nebunia noastra, dat fiind ca prastiile le aveam demult la gunoi, confiscate, facute bucati si aruncate de parintii satui sa deschida usile vecinilor cu copii batuti si vineti de la proiectilele lansate din prastii.

Pregatirile
Ca sa iti faci o mitraliera cu tevi de cornete, sau "gornete", cum le spunea Grasul, era musai sa dai o fuga pe santierul din apropiere. De acolo furam tevile de plastic, prin care suflam cornetele micute, facute din fostele caiete de dictando sau de mate. Dadeai foaia in doua, rulai la maxim pina devenea un cornet micut, il potriveai in gaura tevii, rupeai restul inutil si trageai proiectilul sufland cu putere. Sperila facea cele mai misto cornete si tot el era principalul furnizor de teava. Fugea din santier cu paznicii la cur, in timp ce noi faceam de 6, sau tineam de nash. A sarit nebunul de la etajul 2 al cladirii, intr-un maldar de nisip, s-a ridicat si a luat-o la fuga urland. De ce... naiba stie, ca nu il durea nimic. Probabil de sperietura, nu degeaba i se spunea Sperila. Treceam apoi la facut mitraliere. Lipeam tevile intre ele cu izoler-band, iar Grasul isi facea mereu ditamai tunul, sa se asigure ca are... guri de foc. Punea cate 6 sau 8 tevi una linga alta, iar daca isi incorda foalele si isi deschidea gura larg, putea trage cate 2 cornete odata. Oricum avea o tinta... de vai curul lui.

In 4
Partidele de pur-pac se desfasurau de obicei in paduricea de la poalele Perchiului. Liane multe si uscate, sa avem ce fuma in caz ca terminam chistoacele, pini multi dupa care ne puteam ascunde, tufisuri si boscheti din plin, teren accidentat. Eu picasem in echipa cu Grasu, iar Sperila cu Polonic.
-Ochi, nu fi prost, ne facem o cazemata mica, aici, linga pini si ii lasam sa vina. Cand apar, tzac una la scafarlie si gata. Ii batem asa pina se face seara.
Am batut pe dracu. Sperila s-a tarat pe burta sub un tufis din apropiere si mi-a tras un cornet plin de saliva in frunte de era sa il bat cu tevile de pe "pusca cu 2 tevi" din dotare. Cu toate cele 6 guri de foc de la mitraliera, Grasul nu a reusit sa trimita niciun cornet in marea de liane si ramuri in care se camuflase scheletul. A luat un cornet in cur de la Polonic, care i se furisase in spate. La al doilea meci, tactica opusa. Sa ii inconjuram, sa ii prindem la mijloc si sa tragem in ei la greu. A tras Grasanul toate cele 6 cornete doar pe linga. Le luau ei de jos, gata facute si ne mitraliau. Ne-au batut iar. La a treia partida, ceva mai mult succes. L-am luat din zbor pe Sperila, care fugea si sarea de nebun, poate poate nu il nimeresc. Cind l-am atins, tot el cu gura mare.
-Mananci rahat ca nu m-ai nimerit, nu am simtit nimic. Unde m-ai luat?
-Fraiere, a ramas cornetul infipt in pulover, la piept, ia de te uita. Asa era, numai ca Polonic a tras in timp ce ma certam eu cu Sperila. Dus eram. Si l-a facut si pe Grasu. Sistem clasic, marca Bufnila.
-Ba Grasule, ce te caci pe tine, ca esti mort. Ia iesi si te uita ca e cornetul infipt in bluza.
-Unde ba Polonicul naibii, zice matahala si se extrage de dupa copac. Normal ca atunci i-a bagat Luca una in burta.
-Fute-m-as cu sorta, te omor, urla Grasul si da sa o ia la fuga. Dar mai ia una intre ochi. Luca nu prea suporta faze de astea, cu sora, familia, etc. Eu, sa il apar pe Grasul, asa ca a iesit o partida de impuscaturi in care nu se mai tinea cont de rani mortale sau nu. Zburau cornetele, unul dupa altul, dar tot Grasul a oprit jocul.
-Gata, traiti voi, nu mai am munitie si va scuip prin teava daca mai faceti ceva.
Ne-au tras cate 3 suturi in cur, ca aia fusese miza partidei si ne-am dus acasa. Venea o zi de scoala si ne pregatisem alt soi de tevi. De alea mici, de pix, prin care trageam cu hartie mestecata, plina de saliva, in forma de guguloi. Si asa a ajuns Grasu sabotor al regimului comunist, batut si torturat de diriga, directoare si alte alea. Dar asta e alta poveste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu