duminică, octombrie 07, 2007

Pe bloc


Legende si antene
Pe vremea lui Ceausescu nu stiam ce sunt alea programe de tv. Stiam ca exista TVR 1, ca ar fi si un TVR 2, dar pe ala il prind doar bucurestenii, nu si noi. Umblau tot felul de legende, ca pe 2 se dadeau desene animate mai multe, filme cu cafteala si tot asa. Toate ca toate, pina cind a aparut Polonic sa ne spuna ca el a prins TVR 2 intr-o zi, cu o antena de camera, la bunica-su acasa. Si ne-a facut capul mare ca sunt o gasca de desene Disney si mai ca nu l-am batut de ciuda.
-Hai sa mergem toti 3 cu tine odata, face Sperila prima incercare de a vedea vreo coada de Chip si Dale in afara celor de la Gala Desenului Animat. Cind era micro-emisiunea asta la tv, era de ajuns sa apara un parinte pe geam si sa strige dupa odrasla "Deseeeneeeeee", ca se goleau toate locurile de joaca si ne imbranceam suind treptele cate 3 odata. Daca stateai la etajul 4, ca Sperila, si pierdeai startul, riscai sa pierzi si emisiunea, asa de scurta era.
Revenind la Polonic, s-a fofilat asta cat a putut de mult sa nu ne duca acolo, de ne crapau creierii de ciuda. Pina ne-am lamurit cum sta treaba cu antena care de fapt nu exista si cu dorinta lui de a ne face ciudosi. Normal ca si-a furat-o. In rate, de la mine si de la Grasul, mai putin de la Sperila. Asta chiar credea ca se prinde TVR 2 si ca Polonic il va duce cindva sa vada desene animate.

La rusi
Toata lumea a inceput apoi sa inalte ditamai antenele pe blocuri. Avantajul era ca reuseai sa prinzi un post tv al Moscovei unde se mai ratacea cateodata un film mai bun decat vechiturile noastre de la telecinemateca. Dezavantajul era ca nu pricepeai absolut o iota din ce spuneau aia. Ne uitam de jos la antenele care ajungeau sa aiba si 10 metri inaltime si 50 de elementi si nu ne venea sa credem. O duceam bine atunci. Ajutam orice vecin sa isi inalte antena, i-o ancoram bine de tot pe bloc, ne faceam si cu bani pe treaba asta. Normal ca la 2 saptamani i se intampla omului sa ii cada antena, doar mai venea cate o rafala de vant, iar Sperila era primul la facut bani. A durat cam un an sa aflam ca asta umbla cu patentul in mina pe bloc la fiecare furtuna, taia ancorajele si apoi ajuta vecinul, sa mai scoata niste techini. Dar si varianta asta a cazut, cind au aparut sutinele. Mai mici, cu forme ciudate, ca de titofixuri, stateau bine de tot infipte pe bloc. Nu te credea nimeni ca ti-a luat vantul antena sutien. Plus ca la asta prindeam prost Moscova, dar foarte bine Chisinaul. Stiam pe de rost acum povestile de la Noapte Buna Copii si ne bucuram de nebuni cind prindeam un desen animat cu "Niet Zaitz, pagadi!"

Cablu tv
Sperila a fost primul pirat al televiziunii prin cablu, Grasul al doilea, iar Polonic si cu mine si acum ne certam pentru locul 3. L-am vazut pe nenorocitul slabanog si blond cum isi taia de zor tevile care sustineau antena. Vazusem de jos misare pe bloc si credeam ca sigur babardeste vreo iepuroaica, asa ca m-am infiintat cu Grasul pe bloc. Pe naiba, asta dadea la bonfaier grav de tot si ne-a pus si pe noi sa il ajutam. A facut antena inalta de 30 de centimetri doar, a fixat-o linga cablaraia firmei de tv si apoi a facut probele in casa. TVR brici si restul cu purici. Normal ca si noi am dus-o asa un an de zile, pina au ajuns aia pe bloc si brusc ni s-a dus dracului semnalul. Am urcat toti 4 sa vedem ce naiba e acolo. Un tiganoi mustacios ne ia la 11 metri...
-Ba copchii naibii, de ce furati ma semnal?
-Ce e ba nene, esti smecher? E semnalul tau, il ia Grasul tare de tot pe infractorul legal.
-Auzi bai nea... al cui e blocul asta ma, al doamnei ma-ta? intervine impaciuitor Sperila.
Tuciuriul salta ochii mari cind vede ca de mina mi se agata o bucata de teava de pe bloc. In spate apar si golanii mai batrani, urcand pe bloc unul dupa altul. Romica, Cristi, Marius, Gogoshar, toti se infiinteaza acolo. Am mai piratat asa cateva luni, dar nu mai avea farmec, ca se ieftinisera abonamentele si cablarea era gratuita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu