joi, octombrie 23, 2008

Onesti Ghiufa-TV, inceputuri de presa


Norocul prostului

Picasem la faculta, eram somer de lux, adica incasam si eu ajutor de somaj si ma plimbam prin Onesti mai toata ziua. Pina cind mi-a spus Gogu sa ma duc cu ea sa dea o proba la televiziunea locala. Dus, incurajat fata - Gogu se numeste Ramona, era cea mai buna amica a mea din clasa de liceu, asa ca o consideram baiat si o poreclisem Gogu. Stateam rezemat de o masa si fumam cu gandul la alte tampenii, in timp ce Gogu isi citea niscaiva stiri din Mediafax in fata camerei de luat vederi. Intra un tip la vreo 45 de ani, grizonat si ma intreaba...
-Tu?
-Eu...ce?
-Ce cauti aici?
-La proba... dar uitasem sa spun a cui. Omul, care era sef de studio local tv, avea probe si ptr colaboratori.
-Ia o foaie de hartie si trece acolo cateva idei despre ce vrei tu sa faci la o emisiune care ar avea spatiu de o ora pe post, odata pe saptamana si in reluare inca o data.
Daca tot intrasem in hora, hai sa si joc. Scriu acolo ceva de genul talk-show pe probleme locale, labe de alea expirate si se aproba. Asa m-am trezit sunat sa ma duc sa imi pun la punct prima emisiune tv, iar Gogu picase proba.


Spielberg

-Neatza. El e George P., cameramanul cu care vei merge la filmare. Cind ai stabilit si cu cine filmezi, ce subiect... ma ia seful in prima zi de munca.
-Fac ceva cu viceprimarul, ca primarul e plecat din oras. (Vraja marii, viceprimarul statea 2 etaje mai jos pe scara mea, il stiam de mic, asa ca era cel mai la indemana. Iar daca era sa dau gres cu ceva, macar ma lua vecinul la rost, nu altul).
-Bine. Ia-l pe George si sa va intoarceti repede ca mai sunt cateva filmari.
George asta, un tip intre 2 varste cu o mustacioara de haiduc tinerel, era un consumator de nadejde si un client apreciat de barurile de linga studio. Suta de votca era ca apa de gura, se consuma dimineata si seara cu regularitate. Fusese ceva cineast la clubul amatorilor comunisti, casa de cultura, alea alea unde realizase niste scurt-metraje de alea de duzina, cu barca leganata de macara, sa poata fi filmata de parca zboara printre nori. Chestii... greucene, vorba lui Clod. Si ma ia George sa ma instruiasca...
-Cat tine?
-Cam 20 de minute.
-Unde filmam?
-In birou.
-Vrei inserturi?
-Ce-s alea?
-Vrei tran(s)focare?
-Ceee?
-O tran(s)focare, o detran(s)focare... el era sasait si nu ii iesea sunetul de nicio culoare, desi insista. Adica trecerea de la plan larg la ce ingust si invers cu focus pe o sigla sau ceva.
Pina la urma a durat 15 minute, ca vicele a fost de treaba si ne-a dat repejor tot ce voiam. De parcuri, de gropi, de alea alea.


Clodaciunea si ghiufa

Clodul era fac-totum la tv. Filma, monta, scria, emitea, mai avea sa stea cu parabolica in dinti si era omul tv. Ca un veteran tarsit de la ziarele americane, vazuse tot ce avea orasul Onesti de aratat si se astepta sa fiu ultimul ciuri-buri reporterici. Si m-am asezat la masa de montaj cu el, in timp ce Spielberg gafaia, venind cu inserturile de pe teren. Adica luase imagini cu parc, gropi, cam tot ce ne daduse vicele pe caseta in vorbe.
-Zi tinere... ce montam?
-Asta e textul, in cap si coada, vreau generic si sa bagam inserturile apoi.
-Bun. Time-coduri ai?
-Ce is alea?
-Cu cine ai filmat?
-Cu George.
-Sa il fut in mustata de Spielberg, iar a prasit imaginea, dar nu a stiut sa te invete ce e ala timecod. Banuiesc ca te-a invatat transfocarile.
-Da
-Bun, macar gasesc cateva cadre de generic. Ia zi, cum ii spune la mirabolanta si frumoasa emisiune de prezentat publicului...
-Prim plan
-Buuuuuun, de obicei toate ghiufele pun refletcor, tran-fo-fo-fo-care si de alea... tu..tot asa, cu nume din camera video. Bun ca nu ai spus... Posta redactiei, raspundem intrebarilor dvs.
Ma uitam la Clod cu un sentiment straniu. Asta ma lua la misto grav de tot... dar il meritam ca lucrasem ca ultima rapandula blonda de la Libertatea. Facem montaj pina la urma, il porcaie Clodaciunea si pe George face to face si emitem.
-Acum du-te acasa, vezi ce a iesit si gandeste-te la alte subiecte, ma ia seful de studio.
Ma asteptam sa nu ma mai cheme ever pe acolo. Cacat. S-a intamplat. M-a luat de acasa cu masina a doua zi.


Domnu Olga, Buhu baieti si un penis de Paste!

Prima stire facuta vreodata a fost despre un stalp cazut peste casa unei babute din margine de Onesti. A doua, in aceeasi zi, stire despre RENEL: care luasera lumina in tot satul Catolic, un cartier al Onestiului. Si era Saptamana Mare. Apoi a urmat angajarea, alte emisiuni de doi lei si stiri la greu. Clodul incepuse sa vb cu mine, si-a dat seama ca nu eram neaparat pila cuiva si ca imi placea in presa. Cu colegele era mai greu. Erau doua catze, una slaba si una grasa. Aia slaba barfea tot. Facea insa 2 chestii pe saptamana. Mergea la OPC si vorbea cu inspectorul de acolo.
-Buna ziua domule Olga. Ce cazuri ati mai avut?
Iar omuletul chel si cu o mustatoaie de umplea ecranul perora 20 de minute. Urma apoi filmarea de la brokeri si treaba era gata. Monta in 4 zile. Cealalta colega reporter insa, era de coma. Cu ea am avut primul conflict.
Era dimineata, era 11. A doua cafea din zi, tigarile aferente, la intrarea in studio. Se deschide usa si apare Buha, cum ii ziceam noi. Eu, singur, ca un baiat politicos, ii dau Sarutmina.
-Buhuuuu... si trece mai departe. Am ramas cam interzis si apoi m-a luminat Clodul.
-Ba, vezi ca ai intrat in clontul babei. Se plange ca ai facut-o baba. Cica... pe o tinerica asa cum e ea... numara vreo 48 de ani... sa nu o saluti cu SarutMina, ca la mamaie. Am ramas interzis. Nu la fel ca de Pastele ortodox, o saptamana mai tarziu. Cand ar fi trebuit sa dam pe post un penis, un cur, un betiv si un sifilis. Toate odata.


Casetaaaaa!!!!

Razvan era un tip inaltut, cu ochelari, se ocupa de medici, pacienti, alte alea ... cunostea orice doctor din Onesti, le facea si o reclama indirecta la cabinete, chestii de reporter provincial. Retras, nu se baga in seamna cu noi la studio, aducea carti de medicina si se prefacea ca le citeste. Nu trecea de pagina 50, dar se dadea intelectual. Buna imagine. Cameramanul lui era George P., alias Spielberg. Se intelegeau brici. Ii mai deadea o cafea ruseasca, cu votca, erau amici la catarama. Pina cind a intrat val-vartej in studio in Vinerea Mare.
-Georgeeeee!!!! Cameraaaa, au prins sifilisul ala, hai sa il filmam. Ne-au cazut plombele, le-am ridicat de jos si ne-am uitat unii la altii. Dupa o ora si ceva era inapoi cu caseta. Timp de 30 de minute, filmase un matolar recapturat de oamenii din spital. In curul gol, plin de albastru de metil prin partile esentiale. Si-o arata betivul la tot Onestiul, din toate pozitiile si partile. S-a apucat el sa scrie text, chestii, alea alea ptr stire si reportaj, a plecat sa manance, iar seara ne-au chemat sefii de la munca. Mitica, seful cel mare, trona in mijloc de studio.
-Bei... cine a furat caseta bei?
Ne uitam unii la altii de aiurea.
-Cine i-a furat caseta lui Razvan? Aia cu cazul medical filmat azi?
-Care sefu`? Sifilisul ala cu pula belita?, intreaba Clodul...inghitindu-si cu greu rasetele.
-Ce ce.. ce vorbiti voi?
-Pai a filmat un caz de sifilis cu toate alea si trebuia sa il dam maine pe post, de Paste, inainte de a se lua lumina, se baga si Micutul Eugen, omul responsabil de montaje si promo.
-Bei... voi ati innebunit bei. Cum sa dai asa ceva de Paste? Razvan, ce era acolo?
-Mai nimic, ce mare lucru... un penis care se descuameaza?
-Ceeeee? Bei Razvan.. ma iei la misto?
-Nuu sefu...
Degeaba. Nu a mai intrat nimic pe post. De fapt, nici caseta cu brutul nu a mai fost gasita. Si in ziua de azi cred ca a fost pusa bine de Clod. Dar nu am dovezi. Stiu doar ca desi.. era el nebun, isi respecta mereu publicul.

3 comentarii:

  1. In Onesti am crescut si ma intorg cu drag acolo, ori de cate ori am timp liber :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim3:04 p.m.

    E tare frate ce scrii, publica un volum cu astea....

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim3:05 p.m.

    Asta e buna, sa mai si scriu un volum. Tu chiar vrei sa dai banii pe ele, nu e ok daca le citesti gratis?

    RăspundețiȘtergere